Ce faci în caz de accident? Tot ce trebuie să știi despre pașii pe care îi ai de urmat
Auto

Ce faci în caz de accident? Tot ce trebuie să știi despre pașii pe care îi ai de urmat

Pago noiembrie 1, 2023noiembrie 15th, 2023

Ai fost implicat într-un accident auto din vina altui șofer sau din neatenție? E bine să știi că evenimentele rutiere reprezintă o parte din realitate. Așa că cel mai important lucru pe care îl ai de făcut este să-ți păstrezi calmul, pe cât posibil, ca mai apoi să poți iniția un dialog civilizat cu celălalt șofer implicat în coliziune. 

În rândurile de mai jos ți-am pregătit fiecare pas pe care îl ai de parcurs, de la momentul propriu-zis al accidentului auto, până la soluționarea provocării prin care treci, finalizarea dosarului de daună, implicit recuperarea daunelor.

Iată ce trebuie să faci în caz de accident auto, pentru a trece cât mai simplu, rapid și cu cât mai puțin stres peste acest eveniment.

I. Ce faci în caz de accident cu victime?

II. Ce faci în caz de accident ușor?

III. Pași de urmat pentru a completa corect o amiabilă

IV. Documente necesare pentru întocmirea dosarului de daună pentru asigurarea auto RCA și CASCO

I. Ce faci în caz de accident cu victime?

În cazul în care accidentul auto în care ai fost implicat este unul cu victime, e foarte important să știi că nu ai voie să părăsești locul incidentului. Primul lucru pe care trebuie să îl faci în această situație este să anunți cât mai repede autoritățile, printr-un apel la numărul de urgență 112. 

Chiar dacă e vorba de vătămări ușoare ale persoanelor implicate în accidentul auto, mutarea mașinilor de pe locul producerii incidentului este strict interzisă. Poți face acest lucru doar după ce ai primit acordul echipajului de poliție, care va sosi la locul accidentului. Oamenii legii vor face măsurători absolut necesare în astfel de cazuri. Dacă victimele se află în stare critică, acestea pot fi transportate către cea mai apropiată unitate de prim ajutor de către personalul medical al unei ambulanțe sau de către ceilalți conducători auto. 

Dacă pleci de la locul accidentului fără să anunți poliția, se poate interpreta că părăsești locul faptei și că te sustragi de la cercetări și de la posibila recoltare de probe biologice, iar asta constituie o infracțiune și se pedepsește conform prevederilor legale (OUG 195/2002).

Urmează ca echipajul de poliție să stabilească condițiile în care s-a produs accidentul, să facă măsurătorile necesare și să ia declarații de la șoferii, de la persoanele implicate în accident sau de la martori. 

Dacă accidentul a fost produs de tine, reprezentantul Poliției Rutiere va primi copia de pe polița RCA a mașinii tale, copia certificatului de înmatriculare al vehiculului, copia cărții tale de identitate și copia permisului tău de conducere, iar firma de asigurări la care ai încheiat polița RCA va fi anunțată de accidentul produs.

Până să apară Poliția la locul accidentului, nu îți recomandăm să apelezi la vreo negociere cu celălalt șofer sau cu o altă persoană care ar fi putut fi vătămată din cauza accidentului produs de tine, până când nu vei cunoaște exact costul cheltuielilor de spitalizare, care va fi justificat cu documente.

În cazul în care unitatea medicală înștiințează plăți ulterioare, după ce dosarul de daună a fost încheiat, e necesar să anunți societatea de asigurare, adăugând la dosarul de daună și aceste costuri noi. Firma la care ai încheiată o asigurare RCA urmează să suporte toate costurile, inclusiv pe cele care pot apărea ulterior. 

În cazul în care asiguratorul nu răspunde solicitării primite de a despăgubi cheltuielile aferente, unitatea medicală poate cere recuperarea banilor pe cale juridică. 

II. Ce faci în caz de accident ușor?

Accidentul ușor reprezintă un eveniment rutier care a avut loc pe un drum deschis circulației publice, în care cel puțin unul dintre vehiculele implicate se afla în mișcare și în urma căruia au rezultat doar pagube materiale la cel puțin unul dintre vehicule.

Dacă te afli în situația în care ai fost implicat printr-o tamponare ușoară, în urma căreia au rezultat doar daune materiale, iată ce trebuie să faci.

În primul rând, îți recomandăm să faci câteva poze la locul accidentului, care te pot ajuta în etapa următoare, cea de constatare. În fotografii este bine să apară cât mai multe detalii despre accident, locul impactului, numerele de înmatriculare, precum și alte elemente care ți se par a fi relevante pentru situația prin care ai trecut.

Apoi trebuie să scoți autovehiculul în afara părții carosabile. Dacă mașina este prea avariată, atunci încearcă să o pui cât mai aproape de bordură, pentru a nu încurca ceilalți participanți la trafic. 

După aceea, e bine să știi că ai la dispoziție două metode pentru a declara accidentul. Ori alegi să îl anunți la secția de poliție pe raza căreia s-a produs evenimentul, ori poți opta pentru completarea amiabilei. 

În cazul în care incidentul a implicat ciocnirea a doar două vehicule, poți cere celuilalt șofer polița RCA, pentru a putea completa corect amiabila. Asigurarea ta RCA poate fi disponibilă ușor, la două click-uri distanță, dacă ai instalată aplicația Pago

Află și Cum se completează amiabila – model explicat pas cu pas.

Dacă celălalt șofer nu este de acord cu soluționarea prin înțelegere amiabilă sau dacă acesta pleacă de la locul accidentului, poți alege să mergi la Poliție. E necesar să cunoști faptul că ai la dispoziție 24 de ore de la incident pentru a-l declara. Poți merge la cea mai apropiată secție de Poliție, unde vei completa o declarație pentru accidente ușoare. 

Pentru a soluționa situația pe cale amiabilă, ține cont că trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • din accident au rezultat DOAR pagube materiale, fără vătămări;
  • în accident au fost implicate maximum două autovehicule și ambele au o poliță de asigurare RCA valabilă la momentul evenimentului;
  • accidentul s-a produs pe teritoriul României;
  • nu a fost comisă nicio infracțiune prevăzută în Codul Rutier, precum conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, conducerea fără permis sau a unui autovehicul neînmatriculat ori cu numere false.

Doar dacă toate condițiile de mai sus sunt respectate, poți începe să completezi formularul de constatare amiabilă. Acest formular este emis de către companiile de asigurare în momentul în care se încheie o poliță RCA și poate fi primit prin poștă sau descărcat de pe internet. Formularul de constatare amiabilă nu are ca scop stabilirea vinovatului, ci adunarea de informații despre circumstanțele producerii accidentului. În baza acestor informații, compania de asigurări va stabili cine este responsabilul.

III. Pași de urmat pentru a completa corect o amiabilă

Am dezvoltat pe larg acest subiect într-un alt articol de pe blogul Pago. Poți citi acolo, detaliat, cum se completează corect amiabila auto. În rândurile de mai jos îți vom explica, pe scurt, pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a completa corect o amiabilă.

Ambii șoferi vor completa un singur formular, adică pe același. Acesta are două pagini autocopiative, iar, la final, fiecare șofer va primi exemplarul său. Nu este relevant ce șofer alege rubrica Vehicul A sau Vehicul B, atât timp cât amândoi sunt de acord cu circumstanțele accidentului. După ce se completează amiabila cu toate datele șoferilor, ale vehiculelor și ale polițelor lor de asigurare, urmează schița accidentului rutier. Aceasta va fi completată de către un singur șofer, fiind absolut necesar acordul celuilalt cu privire la circumstanțele întâmplării accidentului.

Amiabila se completează cu atenție, folosind majuscule, un scris citeț și fără modificări. Documentele necesare pentru a completa un formular de constatare amiabilă sunt: 

  • carte de identitate, 
  • talonul mașinii, 
  • permisul de conducere și polița de asigurare RCA. 

Ambii șoferi trebuie să aibă aceste documente la ei. După ce ați completat amândoi formularul, verificați toate informațiile să fie corecte, scrise citeț și nu uitați să semnați.

IV. Documente necesare pentru întocmirea dosarului de daună pentru asigurarea auto RCA și CASCO

Pentru avizarea daunei în baza asigurării RCA vei avea nevoie de:

  • actul de identitate și permisul de conducere al șoferului vehiculului afectat;
  • actele mașinii avariate, precum cartea de identitate a vehiculului (CIV) și certificatul de înmatriculare;
  • copii de pe actul de identitate și permisul de conducere al șoferului responsabil;
  • copii de pe actele mașinii asigurate care a provocat accidentul;
  • copii de pe polițele/contractele de asigurare obligatorie RCA pentru ambele vehicule;
  • în original, formularul de constatare amiabilă sau Procesul verbal eliberat de Poliție;
  • fotografii de la locul accidentului;
  • împuternicire pentru persoana care inițiază deschiderea dosarului de daună, în cazul persoanelor juridice, sau împuternicire notarială, dacă o altă persoană parcurge procesul în numele păgubitului.

Pentru avizarea daunei în baza asigurării CASCO va fi necesar să ai la îndemână:

  • actul de identitate al asiguratului (și al persoanei delegate);
  • permisul de conducere al șoferului implicat;
  • certificatul de înmatriculare al vehiculului asigurat CASCO;
  • copia cărții de identitate a vehiculului asigurat;
  • copia poliței CASCO;
  • în original, formularul de constatare amiabilă sau Procesul verbal eliberat de Poliție;
  • declarația privind evenimentul (formular oferit de companiile de asigurări);
  • împuternicire pentru persoana care inițiază deschiderea dosarului de daună, în cazul persoanelor juridice, sau împuternicire notarială, dacă o altă persoană parcurge procesul în numele păgubitului.

În cazul deschiderii unui dosar de daună în baza asigurării RCA, ai libertatea de a-ți repara mașina la orice service autorizat, fără nicio restricție impusă de asigurator. Calitatea reparației rămâne, însă, în responsabilitatea unității de service. 

De asemenea, mai ai la dispoziție și varianta mai simplă, aceea a decontării directe a daunelor, la asigurator. Pe scurt, firma la care ai polița RCA se poate ocupa de tot procesul de reparație a mașinii, fără ca tu să te mai implici în vreun fel. Compania de asigurări va facilita trimiterea autoturismului tău într-un service autorizat și te va anunța când mașina este gata să fie preluat. E bine să știi că decontarea directă constituie un serviciu suplimentar pentru administrarea daunelor, furnizat de asigurătorii RCA clienților proprii. Furnizarea acestui serviciu este obligatorie din partea asigurătorilor, însă achiziționarea sa este la alegerea asiguratului și presupune costuri suplimentare, în funcție de preferințele și necesitățile acestuia. 

În situația dosarului de daună deschis în baza asigurării CASCO, pot exista condiționări referitoare la alegerea unității de reparare. De regulă, asiguratorii colaborează cu o rețea de service-uri partenere, iar decontarea reparațiilor se realizează direct între asigurator și unitatea de service.

După încheierea procesului de reparație, pentru a primi despăgubirea, păgubitul trebuie să depună la dosar documente justificative ale prejudiciului. În cazul în care mașina a fost reparată de un service din rețeaua de parteneri a asiguratorului, aceasta va fi redată proprietarului imediat după finalizare.

În cazul asigurării RCA, asiguratorul are obligația legală de a formula o ofertă de despăgubire în termen de 30 de zile sau de a comunica motivele respingerii pretențiilor. În cazul acceptării ofertei în scris, asiguratorul RCA este obligat să plătească în termen de 10 zile.

În cazul poliței CASCO, acordarea despăgubirii se desfășoară conform clauzelor specifice ale poliței de asigurare.

Indiferent de tipul accidentului în care ai fost implicat, respectarea detaliată a pașilor pe care i-am menționat mai sus îți vor asigura rezolvarea rapidă și eficientă a situației. 

Alte articole care te-ar putea interesa
Descoperă cu Pago

Toate plățile pentru mașina ta, direct din Pago

Să ai propria mașină este o bucurie pentru multă lume. Oferă confort, libertate de mișcare și poate chiar adrenalină pentru unii șoferi. Partea cu responsabilitățile poate deveni o corvoadă. Aici…

Pago
februarie 21, 2023
Lumea Pago

Plătește online impozite și taxe cu Pago!

Te-ai săturat deja să stai la cozi de fiecare dată când ai de plătit impozitele anuale sau taxele. De aceea, cauți o variantă care scurtează timpul pierdut. Află că Pago…

Pago
martie 19, 2024
Lumea Pago

OLX te ajută să-ți plătești facturile în Pago

OLX și Pago au anunțat o colaborare menită să premieze utilizatorii ce folosesc serviciul de livrare prin OLX, vor fi recompensați cu puncte în contul Pago.

Pago
ianuarie 16, 2024
Lumea Pago

Cum plătești online factura la e.on prin Pago

Acum plătești factura la e.on mai ușor prin Pago. Prima integrare directă unde nici nu ai nevoie de cont pe platforma furnizorului.

Pago
decembrie 12, 2023