Ai fost implicat într-un accident auto minor? Amiabila auto, altfel cunoscută și sub denumirea oficială de constatare amiabilă de accident, este soluția cea mai simplă și mai rapidă de remediere a daunelor produse în urma unei coliziuni ușoare pe șosea. Pe lângă faptul că te va ajuta să economisești mult timp și chiar bani, completarea unei amiabile online sau în variantă fizică te va scuti de implicarea poliției la locul accidentului.
Există, totuși, câteva condiții în care poți apela la o cerere de amiabilă pentru a remedia situația. Despre acestea, dar și despre alte informații care ți-ar putea fi de folos în ceea ce privește o cerere de amiabilă completată corect, fie online sau pe hârtie, poți citi în rândurile de mai jos.
Iată ce poți afla din acest material:
I. Ce este constatarea amiabilă auto de accident?
II. Când se completează amiabila online sau în variantă fizică?
III. Cum se completează amiabila – model explicat pas cu pas
IV. Unde se face completarea unei amiabile online sau în variantă fizică?
V. Ce faci cu amiabila completată și cum obții banii pentru reparații de la asigurator?
I. Ce este constatarea amiabilă auto de accident?
Constatarea amiabilă auto nu este altceva decât un proces verbal realizat, așa cum îi spune și numele, pe cale amiabilă între doi șoferi, menit să clarifice condițiile în care a fost produs un accident auto minor. Altfel spus, amiabila auto are ca scop furnizarea informațiilor despre accident companiilor de asigurări la care cei doi conducători auto au încheiată o poliță RCA sau CASCO, pentru a identifica responsabilitatea fiecăruia dintre ei.
Mai mult decât atât, amiabila completată corect va duce la o compensare rapidă a daunelor survenite în urma coliziunii. Tocmai de aceea, e important să parcurgi cu atenție toate informațiile pe care le vei găsi în acest articol. Asta dacă vrei să-ți repari cât mai repede mașina avariată în accidentul în care ai fost implicat, în cazul în care nu ești tu cel responsabil de impact.
Amiabila online sau cea completată pe hârtie are ca scop, așadar, elucidarea împrejurărilor producerii accidentului. Totodată, amiabila completată va avea mențiuni clare despre eventualele avarii ale mașinilor. Mai mult decât atât, în amiabila auto vor fi specificate și identitățile șoferilor, precum și informații despre polițele de asigurare. Aceste date, care vor ajunge la companiile de asigurări la care au fost încheiate polițele RCA și/sau CASCO, vor putea grăbi procesul de compensare a daunelor rezultate în urma accidentului.
II. Când se completează amiabila online sau printată?
Precizam mai sus că amiabila auto se poate completa în cazul accidentelor ușoare. De asemenea, făceam referire la coliziunea dintre două autoturisme. Asta pentru că poți completa o amiabilă online sau printată DOAR în situația în care din accident NU rezultă victime. Adică atunci când nicio persoană din vehiculele implicate în accident nu a suferit vreo vătămare. Altfel spus, amiabila auto este valabilă NUMAI în cazul accidentelor care au implicat doar pagube materiale.
De asemenea, amiabila auto NU nu este valabilă în cazul tamponării a mai mult de două vehicule.
O altă condiție pentru ca amiabila auto să fie validă este ca ambii șoferi să dețină asigurare obligatorie RCA valabilă!
Nu în ultimul rând, amiabila online sau printată NU este valabilă dacă accidentul a provocat daune și la nivelul aranjamentelor rutiere, cum ar fi parapeții, bordurile, indicatoarele rutiere sau altele.
Înainte de mutarea de pe carosabil a autoturismelor implicate în coliziune, e obligatoriu să te asiguri că incidentul nu s-a soldat cu victime. Mai apoi, îți recomandăm să faci câteva fotografii la locul accidentului. Asta te va scuti de eventuale erori ulterioare, la completarea unei amiabile.
III. Cum se completează amiabila – model explicat pas cu pas
Dacă ai fost implicat într-un accident rutier, probabil citești aceste rânduri de pe telefon. Așa că cel mai simplu pentru tine ar fi să completezi amiabila online.
Însă înainte de a face asta, asigură-te că ai oprit mașina. Trage frâna de mână sau pune autoturismul pe Parking, dacă conduci o automată. Verifică cu ceilalți pasageri că toată lumea e în regulă și că nu există persoane vătămate. Nu ezita să chemi Ambulanța, în caz contrar, însă reține că, în această situație, completarea amiabilei va ieși din discuție.
Dacă nu există nicio victimă, trage mașina pe dreapta, pentru a nu bloca traficul rutier. Aprinde luminile de avarie.
Ne putem imagina că nu e un moment plăcut pentru tine, în același timp, îți sugerăm să îți păstrezi calmul, pentru că în următoarele momente e nevoie să fii cât se poate de atent.
Verifică dacă în cealaltă mașină există vreo persoană care ar putea avea nevoie de îngrijiri medicale. Apoi discută cu șoferul acelui autoturism și decideți împreună dacă este cazul sau nu să recurgeți la o înțelegere amiabilă. În caz contrar, anunțați organele de Poliție.
Dacă amândoi ajungeți la un acord în ceea ce privește încheierea unei amiabile, completați împreună cererea, de preferat atunci, pe moment. În cazul în care unul dintre voi nu poate rămâne la locul accidentului fără victime, reține că e necesar ca amiabila auto să fie completată în maximum 24 de ore de la producerea coliziunii dintre cele două mașini. În acest punct, poți lua și datele câtorva martori la accident, dacă aceștia există, pentru o măsură de protecție suplimentară a ta. Pe acestea le poți trece în dreptul căsuței 5 de pe formularul de constatare amiabilă a accidentului.
Imediat după aceea, vinovatul pentru producerea accidentului poate lua legătura cu asiguratorul, care va despăgubi șoferul nevinovat. Nu uita să faci schimb de date de contact cu șoferul celeilalte mașini, pentru a putea comunica în legătură cu orice modificare care ar putea apărea pe parcursul soluționării dosarului de daune la asigurator.
Dacă decizi să completezi amiabila online, e bine să știi că poți face acest lucru în câteva minute. Tot ce va trebui să faci este să intri pe site-ul asiguratorului la care ai încheiat polița RCA și să urmezi pașii pe care acesta ți-i pune la dispoziție.
Dacă preferi varianta clasică, cea de completare a amiabilei auto printată, găsește un instrument de scris, de preferat un pix, și trece următoarele informații, în spațiile destinate acestora de pe amiabila în variantă fizică:
- datele din buletin ale deținătorului poliței de asigurare (nume, prenume, adresa etc.);
- numărul de telefon sau adresa de e-mail;
- marca vehiculului și numărul de înmatriculare;
- numărul documentului de asigurare și agentul emitent, adică firma care a emis asigurarea;
- numărul Cărții Verzi;
- data valabilității asigurării RCA sau a Cărții Verzi;
- datele personale ale conducătorului auto, preluate de pe permisului de conducere;
- punctul de impact inițial;
- avariile vizibile;
- alte observații.
În partea opusă a paginii amiabilei vei completa aceleași date, ale celuilalt conducător auto, respectiv ale celuilalt vehicul.
În afara datelor personale ale fiecărui șofer, pe amiabila completată mai trebuie bifate și circumstanțele producerii accidentului, dintr-o listă standard cu 17 opțiuni, în care este explicat momentul impactului. Vei găsi aceste informații în partea de mijloc a paginii.
De asemenea, pe amiabila auto vei regăsi și o rubrică cu schița accidentului, în partea de jos a foii. Aici va trebui să explici, printr-un desen cât mai simplist, poziția drumului, direcția de deplasare a celor două vehicule implicate în accident, poziția acestora în momentul impactului, semnele de circulație relevante și numele străzii pe care a fost produs accidentul.
Amiabila auto trebuie completată într-un singur exemplar cu datele ambilor șoferi implicați în coliziune, fiecare dintre aceștia având dedicată câte o rubrică în parte, așa cum ți-am explicat mai sus. Fiecare amiabilă conține o versiune originală și una sub formă de copie la indigo. Versiunea originală rămâne în posesia șoferului nevinovat, urmând ca cel vinovat de producerea coliziunii să primească acea copie.
Poți folosi același formular de amiabilă auto și în situația în care vrei să recuperezi bani de la asiguratorul mașinii prin CASCO, în cazul avariilor propriului vehicul sau pentru daunele provocate în urma unui furt sau a unui incendiu.
Pentru ca amiabila completată să fie valabilă, e nevoie să adaugi dosarului de daună și câteva documente. Mai exact, șoferul păgubit trebuie să primească de la cel vinovat:
- o copie de pe talonul auto;
- o copie de pe cartea de identitate a șoferului;
- o copie a permisului de conducere;
- o copie polița RCA.
IV. Unde se face completarea unei amiabile online sau în variantă fizică?
Așa cum precizam și mai sus, completarea unei amiabile auto, fie ea online sau în variantă printată, se poate face în maximum 24 de ore de la producerea accidentului fără victime.
Ideal ar fi să o poți realiza pe loc, în prezența celuilalt șofer. Dacă această condiție nu poate fi îndeplinită, completează amiabila online sau printată la domiciliu. Reține că amiabila auto trebuie să indice ora și data la care a fost produs accidentul. Fii foarte atent când o completezi, pentru că, după semnarea acestui formular, e interzis să faci modificări.
În anumite situații speciale, unul dintre șoferi poate avea un formular de amiabilă auto aprobat de Comitetul European al Asigurărilor, dar într-o limbă străină. În acest caz, cei doi conducători sunt obligați să se asigure că amiabilele pe care le completează conțin aceleași rubrici, ținând cont de numerotarea lor.
V. Ce faci cu amiabila completată și cum obții banii pentru reparații de la asigurator?
Imediat după completarea și semnarea amiabilei, o poți trimite la asiguratorul care a emis acest document. Respectiv către firma la care șoferul vinovat are încheiată o poliță RCA.
Plata despăgubirilor se poate face în două moduri:
1. Banii ajung de la asigurator direct la service-ul care va efectua reparațiile mașinii, în baza notei de constatare, emisă de asigurator. Documentul va conține lista de piese auto avariate și soluția recomandată, respectiv înlocuirea sau reparația.
Această variantă este și cea mai simplă pentru tine, pentru că plata serviciilor și a pieselor necesare reparației va rămâne în competența firmei de asigurare cu care șoferul vinovat are încheiată o poliță RCA. Iar reparația autoturismul va deveni responsabilitatea service-ului, pe care ai dreptul să îl alegi.
2. Banii îți sunt livrați în contul personal, pentru efectuarea reparațiilor în regim propriu. Asiguratorul șoferului vinovat va emite o notă de constatare pentru piese și reparații. De asemenea, firma va estima un cost total al acestora și îți va putea livra suma în contul tău bancar, urmând ca tu să te ocupi în întregime de tot procesul de reparație a vehiculului.
Deși această opțiune te-ar putea tenta mai mult, la prima vedere, e bine de știut că există riscul ca anumite companii de asigurări să subaprecieze costul total al acestor reparații, respectiv al pieselor auto. Dacă te afli într-o situație de acest tip, reține că ai la dispoziție 30 de zile pentru a depune o contestație la firma asiguratoare, în cazul în care suma primită nu acoperă cheltuielile din service.
După această perioadă, nu mai poți primi nicio despăgubire. Prin urmare, dacă reparația va costa mai mult, va trebui să acoperi diferența din banii proprii.
____________________________________________________________________________
Chiar dacă momentul producerii unui accident auto nu este unul plăcut, sperăm ca informațiile pe care ți le-am prezentat în acest material să simplifice, cât se poate de mult, situația în care te afli și să te ajute să ai o amiabilă completată corect și rapid.