Într-o lume în care mobilitatea joacă un rol atât de important în viața noastră de zi cu zi, asigurarea vehiculelor devine o necesitate de neignorat. Una dintre componentele esențiale ale asigurării auto este polița de Asigurare de Răspundere Civilă Auto (RCA), care îți oferă protecție în cazul unui accident.
Însă la fel de importantă ca încheierea unei polițe RCA este și reînnoirea acesteia. În acest material, vom explora modalitățile de verificare a valabilității poliței RCA și importanța de a menține această asigurare valabilă pentru mașina pe care o conduci.
Iată ce vei afla din rândurile de mai jos:
Cum verifici dacă mai ai o poliță RCA valabilă?
Cum previi situația de a circula fără RCA valabil?
Cum verifici dacă mai ai o poliță RCA valabilă?
În primul rând, verificarea valabilității poliței RCA poate fi realizată într-un mod comod și rapid, online. Mai exact, ai două platforme pe care le poți consulta pentru a afla care e data de expirare a poliței tale RCA.
Cele două metode principale de verificare a RCA-ului sunt Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România și platforma AIDA (Administrare Istoric Date Asigurator Auto). Prin introducerea seriei de șasiu a mașinii sau a numărului de înmatriculare, poți obține informații actualizate despre statutul poliței RCA.
Însă și mai simplu de atât este să nu te mai preocupi de verificarea periodică a RCA-ului, ci să lași grija asta în seama noastră. Singurul lucru pe care îi ai de făcut pentru a fi sigur că nu mai rămâi niciodată fără RCA valabil este să îți creezi un cont pe PAGO și să pornești notificările din aplicație. Ne vom asigura că vei ști din timp când se apropie data de expirare a RCA-ului tău, pe care îl poți reînnoi tot din PAGO!
Amendă RCA expirat
Este esențial să știi că, conform legislației în vigoare, toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să dețină o poliță de Asigurare de Răspundere Civilă Auto. Neîncheierea sau expirarea poliței RCA poate atrage după sine amenzi substanțiale, dar și alte consecințe.
Dacă te afli într-o situație în care polița ta RCA este expirată și ești oprit la un simplu control de rutină al Poliției, poți fi sancționat cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Mai mult decât atât, polițistul are dreptul să-ți rețină certificatul de înmatriculare și, în anumite cazuri, chiar plăcuțele de înmatriculare, până când vei face dovada încheierii unei poliței RCA.
Cum previi situația de a circula fără RCA valabil?
Pentru a evita amenzile, dar și alte inconveniente în trafic, poți apela la o soluție extrem de simplă, așa cum îți explicam și mai sus. Fă-ți un cont pe PAGO și poți beneficia nu doar de polița RCA încheiată în câteva minute, dar și de notificări în timp util pentru a nu rămâne niciodată neacoperit în trafic!
În plus, tot pe PAGO poți plăti și ține evidența facturilor a peste 400 de furnizori de servicii din România, poți încheia o asigurare de călătorie, poți păstra un istoric al plăților efectuate și poți primi notificări pentru facturile tale scadente.
În concluzie, verificarea și menținerea valabilității poliței RCA sunt aspecte fundamentale ale responsabilității fiecărui șofer. Să ai o poliță RCA valabilă nu este doar un act de conformitate cu legea, ci și o măsură de protecție pentru tine și ceilalți participanți la trafic. Adoptarea unor practici preventive, precum utilizarea platformelor online pentru gestionarea asigurărilor auto, poate face diferența între o călătorie fără incidente și situații nedorite în trafic.
Asigură-te că polița ta RCA este mereu la zi, pentru a te bucura de libertatea de a circula în siguranță și în conformitate cu legislația în vigoare.